Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
SM szószedet

A terhességi kategória:
Valamely gyógyszeres kezelésben részesülő vagy azt fontolgató terhes nőkre vonatkozó biztonságossági kategória. Az „A” kategória azt jelenti, hogy a gyógyszert kipróbálták, a magzatra ártalmatlan.
Alapvizsgálat:
Kontrollált vizsgálat, valamilyen gyógyszer biztonságosságának és hatékonyságának vizsgálatára bizonyos betegségben szenvedő betegeknél. Ezek a vizsgálatok jelentik az adott gyógyszer hatékonyságának és biztonságosságának legszigorúbb és legalaposabb bizonyítását, és alapját képezik az Élelmiszer és Gyógyszer Jóváhagyási Hatósághoz történő befogadási kérelemnek.
Anafilaxia:
Azonnali, gyosan múló, általában súlyos reakció, amivel a szervezet az idegennek érzékelt anyagra reagálhat. Az ilyenkor jelentkező heves tünetek közé tartozhat a viszketés, duzzanat és gyakran életveszélyes légzészavar.
Axon:
Az idegsejt hosszú, fonálszerű nyúlványa, amelyen keresztül az idegi impulzus (ingerület) tovavezetődik.
B terhességi kategória:
Valamely gyógyszeres kezelésben részesülő vagy azt fontolgató terhes nőkre vonatkozó biztonságossági kategória. A „B” kategória azt jelenti, hogy a gyógyszert kipróbálták vemhes állatokon, és nem találtak kimutatható magzatkárosodást, de hasonló vizsgálatot nem végeztek terhes nőkkel. Minthogy az állat vizsgálatok eredményei nem mindig vetíthetők ki az emberekre, a „B” terhességi kategóriába eső gyógyszereket csak akkor szabad terhesség során alkalmazni, ha az egyértelműen indokolt.
„Black box” figyelmeztetés:
Az ilyen módon kiemelt figyelmeztetés ráirányítja a figyelmet egyes különleges, általában súlyos problémára, hogy pontosabb képet adjon az orvosnak a gyógyszerrel kapcsolatos esetleges szövődményekről.
C terhességi kategória:
Valamely gyógyszeres kezelésben részesülő vagy azt fontolgató terhesnőkre vonatkozó biztonságossági kategória. A „C” kategória azt jelenti, hogy a gyógyszert kipróbálták vemhes állatokon és tapasztaltak némi magzatkárosító hatást. „C” kategóriájú gyógyszer csak akkor alkalmazható, ha az mindenképpen indokolt (tehát ha Ön és orvosa úgy döntenek, hogy a kezelés előnyei jelentősebbek, mint az esetleges veszélyek).
D terhességi kategória:
Valamely gyógyszeres kezelésben részesülő vagy azt fontolgató terhes nőkre vonatkozó biztonságossági kategória. A „D” kategória azt jelenti, hogy a gyógyszert már adták terhes nőknek és a magzatot veszélyeztető hatást bizonyították. „D” kategóriájú gyógyszer csak akkor alkalmazható, ha az mindenképpen indokolt (tehát csak életet veszélyeztető helyzetekben, ha más, biztonságosabb gyógyszerrel nem helyettesíthető).
Elsődleges végpont:
A vizsgálat előre meghatározott legfontosabb célja.
Fehérállomány:
a fehérállomány hosszában futó, idegsejt nyúlványokból (velős hüvelyes rostokból) épül fel, ezek viszik át az ingerületet. A nagyagyban és a kisagyban a fehérállomány a belső területeken helyezkedik el, a nyúltvelőben valamint a gerincvelőben a fehérállomány kívül található.
Gyógytornász:
Mozgásszervi zavarokkal küzdő betegek rehabilitációjában résztvevő szakember. Segít helyreállítani a betegnek azokat a képességeit, amelyekre a napi otthoni, munkahelyi és közösségi feladatok vérehajtásához szüksége van.
Gyulladás:
Az immnrendszer válasza a szöveti károsodásra, amely vérbőséget, duzzanatot, fájdalmat és/vagy meleséget, vörösséget eredményez.
I osztály:
Az “I osztályú” vizsgálatok kielégítik az Amerikai Neurológiai Akadémia legmagasabb szintű kritériumait. Gyógyszerek hatását bizonyító, törzskönyvezés alapját képező vizsgálatok.
Immunmoduláns kezelés:
kezelési módszer az SM lefolyásának lassítására. Ezekkel enyhíthetők a fellángolások, és késleltethető a rokkantság kialakulása.
Interferon:
A szervezetben természetesen termelődő fehérje, amely serkenti az immunrendszer működését és gátolja a vírusok szaporodását. Szintetikus formáját alkalmazzák az interferon kezelés során.
Intramuszkuláris injekció (im):
Az injekciót hosszabb tűvel adják be, amely elér az izomrétegbe.
Kettősvak:
A klinikai vizsgálatok levezetésének szigorú módja, ami segít kiküszöbölni a torzítás (igazságtalan részrehajlás, szubjektív megítélés) lehetőségét. Az ilyen vizsgálatok során a szakszemélyzet és a résztvevők is „vakok”, vagyis egyikük sem tudja, hogy a résztvevő milyen gyógyszert kap.
Kiváltott válasz:
Vizsgálati módszer, amellyel a külső ingerlésre létrejövő központi idegrendszeri elektromos aktivitást mérik. Információt kaphatunk az idegpályák állapotáról.
Kognitív zavarok:
Ezt a kifejezést a memóriazavarok, koncentrációs nehézség illetve probléma megoldási nehézség megjelölésére használják.
Központi idegrendszer (KIR):
A kifejezés az agyat és a gerincvelőt jelöli. Az SM kizárólag ennek a szervnek a betegsége.
Lézió, góc:
Normális szövet szerkezetének megbomlása. Sclerosis multiplex által károsított terület az agyban vagy a gerincvelőben tartamazhat gyulladást, demyelinizációt vagy heget (más néven plakk, vagy szklerózis).
Liquor:
Áttetsző, tiszta folyadék, amely az agyat és a gerincvelőt körülvevő térben kering.
Logopédus:
Beszéd és kommunikációs nehézségekkel küzdő betegek rehabilitációjában résztvevő szakember.
Mágneses rezonancia vizsgálat (MR):
Diagnosztikus eljárás, amellyel mágneses térben jól ábrázolhatók különböző testrészek és belső szervek szövetei folyadék tartalmuk alapján (kimutatja az SM okozta plakkokat vagy hegesedést az agyban és gerincvelőben). Szükség lehet intravénás kontrasztanyag alkalmazására, egyébként fájdalommentes vizsgálat.
Másodlagosan progresszív SM (más néven SPSM):
Az SM-nek egy másodlagos stádiuma, amely az RRMS után alakulhat ki. A kialakulás ideje egyénileg változó. Az SPSM betegeknél is előfordulhatnak relapszusok és kisebb remissziók általában az átmeneti szakaszban. A betegség késői stádiumában a hullámzás megszűnik, a korlátozottság progresszív súlyosbodása észlelhető.
MHC II osztályú modulátor:
Normális körülmények között a sejtek felszínén lévő MHC II receptorok részt vesznek a baktériumok elleni védekezésben. Sclerosis multiplexben az autoimmun gyulladás kialakulásában kulcsfontosságú szerepe van. Az MHC II osztályú modulátor a receptor működését módosítja, mely egy lehetőség az idegrendszeri gyulladás befolyásolására.
Multicentrikus:
Olyan klinikai vizsgálat, amely egynél több orvosi centrumban vagy klinikán zajlik. Előnyei közé tartozik a nagy betegszám, többféle földrajzi környezet, változatos etnikai csoportok és a különböző centrumok közötti összehasonlítás lehetősége – mindez segíti a torzítás kiküszöbölését.
Myelin:
Az idegrendszer speciális sejtjei termelik. Többrétegű, lágy fehér burok, amely szakaszosan körülveszi, ezáltal védi az idegszálakat és biztosítjai az idegimpulzusok továbbítását a központi- és környéki idegrendszerben.
Nekrózis:
Valamely szövet pusztulása vagy bomlása az éltető vér és oxigén ellátás megszakadása következtében.
Neurodegeneráció:
Az idegsejtek és axonok végleges károsodása vagy pusztulása, az agyszövet sorvadását eredményezi.
Neurológus:
Az idegrendszer betegségeinek gyógyítására szakosodott orvos; egyesek közölük az SM, mások az epilepszia vagy Parkinson betegség iránt érdeklődnek elsősorban.
Neuron:
Az idegrendszer legalapvetőbb sejttípusa. Olyan sejt, mely képes információt befogadni, feldolgozni és továbbítani más idegsejteknek, izmoknak. Az idegsejt alapvető részei a sejttest és nyúlványai. A sejttest tartalmazza a sejtmagot és más sejtalkotókat; az axon, mely az információt, mint elektromos potenciál változást továbbítja; a dendritek, melyek (együtt a sejttesttel) a szomszédos neuronok felől érkező információt fogadják. Központi idegrendszerünk mintegy 1–10 milliárd idegsejtből áll.
Neuropsychológus:
A betegek kognitív funkcióit vizsgáló illetve újra tanító szakember. A neuropsychológus az agy-viselkedés kapcsolatának szekértője.
Neutralizáló antitestek (NAb):
A szervezet által termelt fehérjék, amelyek gátolhatják („neutralizálhatják”) a gyógyszeres kezelés hatékonyságát.
Nyílt vizsgálat:
Olyan klinikai vizsgálat, amely során titkosítást nem végeznek, a betegek és az orvosok is tudják, hogy milyen gyógyszert kap a beteg. A kezeléshatás szubjektív megítélése torzítást eredményezhet.
Oligoclonális csík:
Kettő vagy annál több elkülönülő sáv az immunoglobulinok (immunsejtek által termelt fehérjék) között liquorban vagy vérsavóban. Ezek a sávok autoimmun gyulladásra utalnak . Hasznosak lehetnek az SM diagnózisának megerősítésére, amennyiben az SM más jelei is fennállnak.
Placebo:
Hatástalan anyag, amely segít meghatározni egy gyógyszer hatékonyságát, azáltal, hogy a vizsgálóknak összehasonlítási alapot ad.
Placebo-kontrollált:
Az ezzel a módszerrel végzett vizsgálatok során a gyógyszert szedő betegeket hasonlítják a placebot kapó betegekhez.
Plakk:
Több helyen kialakuló körülírt károsodás, melyben szövettanilag myelin hiány, változó arányban gyulladásos vagy heget „képző” sejtek, esetleg axon károsodás mutatható ki az agyban vagy gerincvelőben, döntően a fehérállományban (gócnak, szklerózisnak is nevezik). A plakkok aktivitása változó, részben eltűnnek, részben újak alakulnak ki.
Primer progresszív SM (más néven PPSM):
Az SM egyik formája, amely lényegesen ritkább, mint a relapszáló-remittáló forma. A PPSM az SM-esek kb. 10-15%-át teszi ki, és a betegség kezdettől lassú, folyamatos rosszabbodásával jár.
Progresszív multifokális leukoencephalopathia (PML):
A központi idegrendszer nagyon ritka, potenciálisan végzetes betegsége. Korábban tünetmentesen lezajlott fertőzést követően a vírus (JC vírus) egészségesekben a vesében található latens formában. Immunhiányos állapotban a vírus a központi idegrendszerben aktiválódik és demyelinisatiót okoz.
Progresszív -relapszáló SM (más néven PRSM):
Az SM legritkább formája, amely az összes beteg kb. 5%-át teszi ki. A PRMS-ben szenvedő betegeknél a betegség folyamatos rosszabbodása mellett fellángolások (relapszusok) is jelentkeznek, amelyek után a megelőző állapot gyakran nem áll helyre.
Prospektív vizsgálat:
Ez a fajta „előre tekintő” vizsgálat megtervezésekor egy konkrét célt (vagy végpontot) tartottak szem előtt.
Randomizált:
Olyan klinikai vizsgálat, amely során a résztvevőket véletlenszerűen választják be az egyik vagy másik kezelési csoportba. Ez a módszer csökkenti a torzítást, amely egyébként negatívan befolyásolná a vizsgálat értékelését.
Relapszáló-remittáló SM (más néven RRSM):
Az SM leggyakoribb formája; a frissen diagnosztizált esetek 65-80%-a tartozik ebbe a kategóriába. Legfontosabb jellemzője a relapszusok előfordulása, amelyeket követően az eredeti állapot teljesen vagy részlegesen helyreáll. Két relapszus között eltelt idő egyénenként változik, de a közti időszakban a tünetek nem fokozódnak.
Relapszus:
A meglévő SM tünetek súlyosbodása, vagy új tünetek megjelenése 24 óránál hosszabb tartammal (más néven shub, exacerbáció, fellángolás).
Rossz közérzet:
Általános kellemetlen testi érzet.
Spaszticitás:
Fokozott izomtónussal jellemzett állapot, amely izomfeszülést, merevséget, izomgörcsöket eredményez. A mozgató pálya központi (centralis) károsodását jelzi.
Szklerózis multiplex:
Szó szerinti jelentése „sok heg”. A központi idegrendszer betegsége. Az autoimmun gyulladás a fehérállományban számos helyen (több gócban) körülírtan zajlik. A friss gócokban az immunrendszer duzzanatot okoz, az immunsejtek és termékeik károsítják az idegszálak borítását (myelint), amely normálisan védi az idegszálakat az agyban és a gerincvelőben, a régóta fennálló gócokban az idegrendszer sejtjei pusztulnak és hegek alakulnak ki. Ezáltal az idegsejtek nem tudnak megfelelően kommunikáli illetve jeleket továbbítani a test különböző részeibe/részeiből.
Szklerózis:
Neuropatológiai fogalom krónikus éles határú, környezetüknél keményebb tapintatú körülírt károsodás a fehérállományban. SM-ben a szklerózis másodlagos jelenség, lényege, hogy a központi idegrendszer neuronjait körülvevő myelin pusztulását a szervezet hegszövettel helyettesíti (tágabb értelemben góc vagy plakk).
Szubkután injekció:
Rövid tűvel beadott injekció, amikor a gyógyszert közvetlenül a bőr alatti zsírszövetbe juttatják.
Szürkeállomány:
A szürkeállományt főként sejttestek (neuronok) alkotják, ezek veszik fel az ingerületet. A nagyagyban és a kisagyban a szürkeállomány a külső területeken helyezkedik el, a nyúltvelőben valamint a gerincvelőben a belső részt foglalja el.
Vizsgálat tartama:
Előre meghatározott időtartam, amely során adatokat gyűjtenek egy klinikai vizsgálat keretében.
X terhességi kategória:
Valamely gyógyszeres kezelésben részesülő vagy azt fontolgató terhes nőkre vonatkozó biztonságossági kategória. Az „X” kategória azt jelenti, hogy a gyógyszert tilos terhesség alatt alkalmazni, mert szinte minden esetben súlyos születési rendellenességet okoznak.